In tandemgesprekken naar meer Verkeersveiligheid
Welkom bij onze podcast over verkeersveiligheid! Deze podcastserie is een opmaat naar dat congres, om alvast te praten over 4 belangrijke thema's: handhaving, de veilige schoolomgeving, afleiding in het verkeer en de oudere fietser.
Een noodzakelijke opwarmer voor de congresbezoeker of een informatieve inkijk in de uitdagingen rondom verkeersveiligheid. Bram Douwes, journalist en programmamaker en straks ook dagvoorzitter op het congres, praat in 4 tandemgesprekken met experts van ANWB, SWOV, Veilig Verkeer Nederland en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Waar tijdens de NVVC CollegeTour op het congres vragen gesteld kunnen worden aan ‘oude rotten in het vak’ Sipke van der Meulen en Henk Stipdonk, mogen ze in de podcasts zélf een vraag stellen.
Aflevering #1 - Handhaving
Bram Douwes praat met Martin Damen (SWOV) en Fieke van Schaik (ANWB) over verkeershandhaving. Zijn alcoholfuiken nog wel effectief in deze tijd van Social Media? Hoe zit het met de subjectieve pakkans? Is het een goed idee dat BOA's meer bevoegdheden hebben gekregen? Wat is het verschil tussen bestuursrechtelijke boetes en strafrechtelijke boetes? Henk Stipdonk belt in: kan het alcoholslot terug in het strafrecht? Is een progressief boetesysteem een goed idee? Wat is een vergisboete? En tot slot de hamvraag, wie heeft er de meeste boetes op zijn naam staan?
Meer achtergrondinformatie bij deze podcastaflevering:
- Verkeershandhaving (swov.nl)
- Progressieve sanctiesystemen in het verkeer (swov.nl)
- Rijden onder invloed van alcohol (swov.nl)
- Standpunt ANWB handhaving Appel van de verkeersveiligheidscoalitie met standpunt op handhaving
- Flyer van het CCV voor gemeenten over de verruimde bevoegdheid van boa’s
- Handreiking voor gemeenten over integrale aanpak rijden onder invloed
Aflevering #2 - Een veilige schoolomgeving
Bram Douwes gaat in gesprek met Dave van Bogaert (Veilig Verkeer Nederland) en Sanne van den Rotten (ANWB) over een veilige schoolomgeving en verkeerseducatie. Je kind als een pakketje op de achterbank naar school brengen; heel veilig toch? Rond veel scholen is de verkeerssituatie druk en onoverzichtelijk. Dus kiezen steeds meer ouders ervoor hun kinderen te brengen met de auto, waardoor het nog drukker wordt. Bovendien doen kinderen op deze manier zelf geen ervaring op met verschillende verkeerssituaties. Terwijl dit wel belangrijk is als ze straks veilig door het verkeer willen gaan. Hoe deze vicieuze cirkel te doorbreken? Hoe kunnen we scholen en met name ouders helpen om andere vervoerskeuzes te maken? Henk Stipdonk belt in: hoe gaan gemeenten om met bijvoorbeeld de groep migrantenkinderen? De groep die misschien anders naar school gaat en niet de fietsvaardigheid vanuit huis meekrijgt. In deze podcast worden succesvolle oplossingen besproken met als ludieke oproep; Geef de straat terug aan de kinderen!
Meer achtergrondinformatie bij deze podcastaflevering:
- Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein | ANWB
- ANWB campagne Elk kind veilig op de fiets
- Verkeerslessen voor leerlingen van groep 1 t/m 8 | ANWB Streetwise
- Ieder kind een fiets: het ANWB Kinderfietsenplan
- Een veilige schoolomgeving: 9 richtlijnen | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl)
- Project VVN Veilige Schoolomgeving | Veilig Verkeer Nederland
- Nationaal VVN Verkeersexamen | VVN Verkeersexamen
- Specialist in verkeerseducatie | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl)
- Campagnematerialen: Onze scholen zijn weer begonnen | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl)
Aflevering #3 - Afleiding in het verkeer
Onder leiding van Bram Douwes praten Willem Vlakveld (SWOV) en Maarten Ederveen (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) over of afleiding écht nog zo'n groot verkeersveiligheidsprobleem is. Willem vertelt meer over waarom het zo moeilijk (of duur) is om precíes te weten hoe gevaarlijk de verschillende vormen van afleiding zijn en Maarten licht toe waar je mee te maken krijgt als je hier met wetgeving iets aan wilt doen. En waarom kiezen we er nog steeds voor om ons te laten afleiden terwijl we echt wel weten dat het gevaarlijk is? Sipke van der Meulen belt weer even in: kan de autotechniek ons wellicht nog helpen? Is telefoongebruik helemaal verbieden of onmogelijk maken nog wel van deze tijd? Het is een levendig gesprek: kruimelzuigers komen voorbij en Bram slaat zo hard op de tafel, dat Lucas een hartverzakking krijgt. Maarten tipt ten slotte nog een leuke sessie in het congresprogramma.
Meer achtergrondinformatie bij deze podcastaflevering:
Aflevering #4 - De oudere fietser
Gert Jan Wijlhuizen (SWOV) en Ingrid Wetser (Veilig Verkeer Nederland) zijn te gast in deze podcastaflevering en praten met Bram Douwes over de oudere fietser. Vanaf welke leeftijd tel je eigenlijk mee als oudere fietser? Is er nog iets te doen aan de toename van oudere fietsers die slachtoffer worden van een verkeersongeval? Het F-woord valt ook: Sipke van der Meulen belt in met een vraag over hoe we kunnen regelen dat de fietshelm meer gedragen gaat worden in Nederland. Welke tandems zijn er nodig om de fietsveiligheid voor oudere fietsers te verbeteren? Wat denk je, vertrekt Bram uiteindelijk met een fietshelm uit de studio?
Meer achtergrondinformatie bij deze podcastaflevering:
- SWOV-rapport: Staat van de Verkeersveiligheid
- Doortrappen
- Fietser/e-biker | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl)
Bonusaflevering
Dagvoorzitter Bram Douwes praat na met Minister Harbers over het belang van het Nationaal Verkeersveiligheidscongres. Hoe kunnen we allemaal (ook de luisteraars thuis) samenwerken om de verkeersveiligheid een slag verder te brengen? Fietsveiligheid staat centraal: hoe komen we verder? Ook alle genomineerden van de Nationale Verkeersveiligheidsprijs 2024 komen aan bod, met uiteraard uitgebreide aandacht voor de winnaar: TeamAlert!