Lees hier de winnende inzending van de NVVP 2018.
Op 31 maart 2016 werd Yannick Frijns op haar fiets doodgereden door een autobestuurder die volgens het Openbaar Ministerie was afgeleid door haar mobiele telefoon. De tragische dood van Yannick staat niet op zichzelf. Van de 631 verkeersdoden in 2016 is 25% het slachtoffer geworden van autobestuurders die meer oog hadden voor hun mobiele telefoon, dan voor het verkeer.
De tragische dood van Yannick en deze alarmerende ontwikkeling motiveerde Frank Frijns en Lauranne Jansen, de ouders van Yannick, Stichting Yannick in het leven te roepen. Het doel? Bewustwording door betere voorlichting, gerichte handhaving en aanpassing van de huidige wet- en regelgeving om het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer te stoppen.
De eerste stap die Stichting Yannick nam, was het initiëren van een petitie. Deze petitie werd in minder dan een maand tijd bijna 4.000 keer getekend en op 14 december 2017 aangeboden aan de commissie 'Infrastructuur & Waterstaat' van de Tweede Kamer. Aansluitend vond er een gesprek plaats met mevrouw Van Nieuwenhuizen, de Minister van Infrastructuur & Waterstaat, en mocht Stichting Yannick het commissie-overleg bijwonen waarbij ook de heer Grapperhaus, de Minister van Justitie en Veiligheid, aanwezig was.
De petitie, het stelselmatig lobbyen bij Ministers en Tweede Kamerleden en de vele interviews die Frank Frijns en Lauranne Jansen hebben gegeven aan onder meer op tv bij Pauw, Jinek, DWDD, EenVandaag, Hart van Nederland, RTL Nieuws en Kassa en op radio in De Nieuws BV, EenVandaag en L1 hebben bijgedragen aan een nieuw wetsvoorstel met hogere straffen voor gevaarlijk rijgedrag. Het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur kan straks bestraft worden met maximaal twee jaar gevangenisstraf. De maximumstraf kan oplopen tot 6 jaar gevangenisstraf, indien aangetoond kan worden dat door het gebruik van de mobiele telefoon, sprake is van roekeloosheid.
Motivatie
'Appongeluk' werd het Van Dale woord van het jaar 2017. Het is de wrange waarheid. Zolang het woord 'appongeluk' een actueel woord is en het aantal verkeerslachtoffers niet afneemt, wil Stichting Yannick een platform zijn voor alle partijen en betrokkenen die zich bezighouden met het voorkomen van verkeersslachtoffers door afleiding in het verkeer in het algemeen en het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur in het bijzonder. Het ambassadeurschap voor verkeersveiligheid zou Stichting Yannick helpen om deze partijen samen te brengen en met elkaar te verbinden. Wij zijn klaar voor deze grote eer.
Kernwoorden
Appen, mobiele telefoon, verkeersveiligheid, afleiding, huftergedrag, appongeluk, bewustwording, wetgeving, handhaving, voorlichting