Haastige spoed is zelden goed. Het is één van de meest gehoorde spreekwoorden in ons land. In 2018 zijn er in Nederland 678 mensen omgekomen door een verkeersongeval, dat zijn er maar liefst 65 meer dan het jaar ervoor! Daarnaast zijn er jaarlijks tienduizenden verkeersgewonden en situaties waarin het nog maar nét goed gaat. Ondanks dat bekende spreekwoord is hard rijden één van de grootste oorzaken van veel verkeersongevallen: naar schatting wordt een derde van de dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Met als gevolg onbeschrijfelijk menselijk leed en een financiële schade die in de miljarden loopt!
Voor het eerst in 18 jaar heeft Veilig Verkeer Nederland weer een campagnespot op tv en radio. Heb jij hem al gezien? In dit spotje dat dit najaar te zien is vragen we aandacht voor snelheid in de woonwijk, want juist hier worden automobilisten geconfronteerd met kwetsbare weggebruikers zoals senioren, kinderen en fietsers. Doe rustig en rijd relaxed. Doe dat ook bewust. Dat begint al thuis. Zet de wekker iets eerder. Geniet op je gemak van een kop koffie of thee. Je stapt de deur uit, zet je tas met daarin je mobiele telefoon buiten bereik op de achterbank en rijdt ongestoord naar je werk.
Je hebt dan meer aandacht voor het verkeer, voor de verschillende verkeerssituaties, andere verkeersdeelnemers en natuurlijk voor je eigen veiligheid. We richten ons als Veilig Verkeer Nederland niet voor niets op snelheid. Uit onderzoek blijkt dat als de gemiddelde snelheid al zakt van 50 naar 49 km per uur, dat dit naar verwachting tot 5,9% doden en 4% minder ernstig gewonden leidt. Hier zijn grote stappen te maken.
In het voorjaar van 2020 zien we elkaar op het NVVC. Kort daarvoor verschijnt ons tweede spotje waarin we vooral aandacht vragen voor een veilige schoolomgeving. Juist kinderen, die extra kwetsbaar zijn in het verkeer, zouden onbezorgd en zonder gevaren naar school moeten kunnen fietsen of lopen. Wij helpen mee met onze verkeersexamens in groep 7 en/of 8 van de basisschool, lessen over de dode hoek en onze app ‘Wheelie pop’ die er juist voor moet zorgen dat kinderen zich niet laten afleiden door de smartphone als ze op de fiets zitten.
Remwegdemonstraties, fietsverlichtingsacties, onze inzet voor de BOB campagne op heel veel festivals, workshops voor scootmobielgebruikers of senioren die graag zo lang mogelijk willen blijven fietsen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van activiteiten die wij als Veilig Verkeer Nederland uitvoeren en waarmee we een bijdrage leveren aan de ambities in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2020-2030, zodat iedereen veilig over straat kan.
VVN zorgt dat in 2023 de betrokkenheid en activatie van burgers ten aanzien van verkeersveiligheid is vergroot via kennisdeling en gedragsinterventies. Dit alles met het ultieme doel om te zorgen voor aanzienlijk minder verkeersslachtoffers en -gewonden in Nederland. Meedoen is makkelijk.
Nu aan mij om het stokje over te dragen. Ik ben benieuwd naar hoe SWOV gaat bijdragen aan de nulambitie die in het SPV beschreven staat?
Evert-Jan Hulshof,
Directeur Veilig Verkeer Nederland