Si ifra! Zo lopen jonge automobilisten minder risico

Tijdstip: 14:20 - workshops 2

Spreker: Djorike Palma (VeiligheidNL)

Si ifra! – Doe je mond open! – is een bewezen effectieve gedragsinterventie uit Noorwegen. De interventie richt zich op jonge automobilisten én hun passagiers. Si ifra! is een groepssessie voor 40 tot 60 leerlingen die bestaat uit een afwisseling van korte informatieverstrekkingen, dialogen, bezinningsmomenten, reflecties, demonstraties en rollenspellen. Met respect voor doelgroep wordt gewerkt met de bestaande groepsstructuren in de groep, humor en relatieve ranking. Doel: kom op voor je eigen veiligheid en neem je verantwoordelijkheid hierin.

In opdracht van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) heeft VeiligheidNL onderzocht of Si ifra! geschikt is om te implementeren in Nederland en specifiek in de provincie Fryslân. Hiervoor zijn de volgende deelonderzoeken gedaan:
• Verdiepend dataonderzoek naar de doelgroep
• Telefonisch interview met de Noorse programmamakers
• Demografische vergelijk tussen Noorwegen en Nederland
• Vergelijking van het Noorse en Nederlandse schoolsystemen
• Mogelijkheden om aan te sluiten op bestaande interventies
• Uitvoering door de Noorse programmamakers van Si ifra in Leeuwarden

De resultaten van het onderzoek en specifiek van de uitvoering van Si ifra! in Leeuwarden geven voldoende aanleiding om Si ifra! naar Nederland te halen. Hiervoor worden momenteel de eerste stappen ondernomen.

Tijdens de workshop presenteert Djorike Palma (consultant verkeer VeiligheidNL) de resultaten van het onderzoek, maar gaat u ook zeker Si ifra! zelf ervaren.


SPV thema: Veilige infrastructuur, Heterogeniteit in het verkeer, Snelheid in het verkeer, Afleiding in het verkeer