Kunst bij zebrapaden - Martijn Geervliet (Gemeente Breda)

Kunst bij zebrapaden

Martijn Geervliet (Gemeente Breda)

Korte, wervende omschrijving


Kunst alleen voor in een museum? Dacht het niet. In Breda passen we kunst toe om zebrapaden beter op te laten vallen.

Motivatie


Geen knipperlichten, geen verkeersborden, maar een kunstwerk. Zo moeten zebrapaden in Breda extra opvallen. Bij de zebrapaden bij winkelcentrum Hoge Vucht werden de kunstwerken vorig jaar neergezet. Nu zijn daar kunstwerken bij winkelcentrum De Burcht bij gekomen. Ook bij het station Breda komen er van dit soort kunstwerken te staan.

De kunstwerken zijn ontworpen door Martien Kuipers uit Breda. Het stellen silhouetten van mensen voor. "Ik heb foto's van mensen gemaakt en daar de silhouetten van gemaakt. Van een man die een hond uit laat bijvoorbeeld. Of een vrouw die een buggy voortduwt."

Lastige opgave

Het is lastige opgave voor gemeenten. Hoe zorg je er voor dat automobilisten rekening houden met zebrapaden?
Cijfers ontbreken nog of het kruispunten daadwerkelijk veiliger maakt. Maar de gemeente heeft de indruk dat het wel helpt op de plekken bij de twee winkelcentra. "We krijgen positieve signalen van buurtbewoners", zegt Geervliet.

Blind voor borden

De gemeente koos er bewust voor om geen extra verkeersborden te plaatsen bij de zebrapaden. Geervliet: "Automobilisten worden daar blind voor, net als voor extra knipperlichten. Een kunstwerk valt dan meer op, daarnaast geeft het de buurt een positieve vibe."

Overigens plaatst de gemeente de kunstwerken niet alleen bij zebrapaden. Ze zijn ook te vinden langs diverse oversteekplaatsen voor fietsers. Inmiddels hebben andere gemeenten ook interesse getoond.

5a952d14400be groenedijk

5a952d143cbb4 goeiemorgen zebrapadkunst e1511198526825

5a952d143fa0e goeiemorgen zebrapadkunst 1 e1511198517985