Pers

26 april 2018 - Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC: nieuwe impulsen zoeken om aantal verkeersslachtoffers te laten dalen


Het tweejaarlijkse Nationaal Verkeersveiligheidscongres NVVC staat volgende week in het teken van de zoektocht naar nieuwe impulsen om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen. Het aantal verkeersdoden is al drie jaar op rij niet gedaald en het aantal gewonden in het verkeer lag in 2016 hoger dan ooit, sinds het begin van de ongevallenregistratie in 1993. 

Verkeersveiligheid: nationale prioriteit

Verkeersveiligheid is in het huidige regeerakkoord als nationale prioriteit opgenomen, nadat een brede coalitie van meer dan 30 maatschappelijke partijen hiertoe  in een Manifest hadden opgeroepen. Tijdens het NVVC zullen de ANWB en het ministerie van I&W, Veilig Verkeer Nederland  en  SWOV stilstaan bij de vervolgstappen: de actualisatie van de verkeersveiligheidsvisie Duurzaam Veilig Wegverkeer en het Strategisch Plan Verkeersveiligheid, waaraan het ministerie momenteel werkt.

Ondertekening Convenant ‘Veilig gebruik smartfuncties in het verkeer’

Eén van de uitvloeisels van het Manifest verkeersveiligheid is een convenant waarin partijen toezeggen zich in te zullen spannen tegen afleiding in het verkeer. Diverse onderzoeken tonen aan dat afleiding, o.a. door de mobiele telefoon, een belangrijke risicoverhogende factor is in het verkeer.

CBS licht aantal verkeersdoden 2017 toe

Daags voor het NVVC maakt het CBS het aantal verkeersdoden bekend dat er in 2017 te betreuren viel. Tijdens het congres licht het CBS de achtergronden bij de cijfers toe.

Welke gemeente is veiliger?

Gemeenten die willen weten hoe zij er qua verkeersveiligheid voor staan in vergelijking  met andere gemeenten, kunnen hiervoor vanaf 26 april de VerkeersVeiligheidsVergelijker gebruiken:  een openbare benchmark voor gemeenten. Tijdens het NVVC wordt de VerkeersVeiligheidsVergelijker voor het eerst in gebruik genomen. De VerkeersVeiligheidsVergelijker is een initiatief van de Fietsersbond, SWOV en Veilig Verkeer Nederland.

Fietsveiligheid

Het NVVC-programma bevat ook veel sessies waarin de fietsveiligheid centraal staat. De afgelopen jaren lieten de cijfers onder de fietsers met name een zorgelijke ontwikkeling zien.

Pers

Het NVVC wordt elke twee jaar georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, de ANWB  en de SWOV. Het NVVC wordt elke twee jaar georganiseerd door ANWB, SWOV en Veilig Verkeer Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RAI Vereniging. Dit jaar vindt het NVVC plaats op donderdag 26 april 2018 in de Rijtuigenloods in Amersfoort, Terrein 'De Wagenwerkplaats", Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort.

De pers is van harte welkom. Vooraf aanmelden is noodzakelijk:  persvoorlichtingDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./ 06 123 654 71