Verkeersveiligheidsdata en apps: innovatieve samenwerkingen voor betrouwbare verkeersveiligheidsanalyses

Waarom deze sessie?

Verkeersveiligheid staat onder druk. Doelgroepen worden steeds kleiner waardoor meer informatie nodig is en dat terwijl juist nu de registratie van verkeersongevallen is afgenomen en beleidsbepalers meer met minder moeten doen. Dit vraagt om een innovatieve aanpak van zowel de dataverzameling als van de veiligheidsanalyses en –monitoring.

In het laatste decennium zijn er talloze technische innovaties geweest op het gebied van toepassingen die gebruikt kunnen worden om data te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sterke ontwikkeling van smartphones, navigatiesystemen, de komst van Big Data en automatische koppelingen in de Cloud.

In deze sessie staat de vraag centraal: Hoe kunnen dergelijke ontwikkelingen een bijdrage leveren aan de kwaliteit én kwantiteit van de data voor een hoogwaardig verkeersveiligheid inzicht?

De sessie richt zich hierbij op innovatieve samenwerkingen in Nederland en zal vervolgens nog eens specifiek ingaan op het STAR-project, waarvoor tijdens het NVVC een Safety Deal wordt ondertekend.

Voor wie is deze sessie bedoeld?

Deze sessie is bedoeld voor verkeersanalisten, beleidsmakers en politiek verantwoordelijke op elk niveau. Maar deze sessie is zeker ook interessant voor personen die vanuit de integrale aanpak van bereikbaarheid, veiligheid en milieu betrokken zijn bij verkeer, aangezien het ambulanceonderzoek een goed voorbeeld is van het bouwen van bruggen tussen twee verschillende, maar elkaar rakende, werkvelden.

Wat gaan we doen?

De sessie bestaat uit twee interactieve blokken (innovatieve samenwerkingen door SWOV & STAR door RWS-WVL en VIA) die voorgezeten worden door een moderator.

Elk blok begint met een korte inleiding over de innovatie. Daarna verdelen we de zaal in groepjes van ongeveer 4 á 5 personen die de uitdaging aangaan, vanuit het perspectief van een bepaalde stakeholder, het gepresenteerde idee nog verder te brengen. De deelnemers krijgen hun stakeholders rol pas na de presentatie toebedeeld, de voorbereidingstijd is dus beperkt en juist impulsieve ideeën zijn welkom. Daag ons uit!

Ter inspiratie zal een stakeholder een korte presentatie geven van zijn standpunt, voordat de groepjes een korte pitch geven.

De resultaten van de groepsdiscussies worden genoteerd. Na afloop van het NVVC zal iedere deelnemer een terugkoppeling krijgen van de sessie met daarin een overzicht van de resultaten van de groepsdiscussie.

Bovendien nodigt VIA de aanwezig deelnemers uit deel te nemen in de klankbord-groep die de kans krijgt de STAR-toepassingen van commentaar te voorzien.

Wie zijn er betrokken?

De sessie wordt georganiseerd door RWS-WVL, VIA, RIVM, en SWOV.

Activiteiten vóór 24 april

Een NHTV-afstudeerder bij de politie en VIA zal voorafgaand een onderzoek uitvoeren voor het verzamelen van de eerste ideeën. Mocht je mee willen werken stuur dan een email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.